שמיר :

מוצא השמיר מדרום אירופה. טעמו ערב וניחוחו נעים. הצמח כולו אכיל, במיוחד טעימים העלים, המשמשים טריים או מיובשים.
עלי השמיר משמשים לעיטור מזון, תיבול והוספת ניחוח יחודי למרקים וסלטים, הוא משתלב היטב במאכלי עגבניות, מאכלי ביצים וגבינה. חומץ מתובל בשמיר מצויין לסלטי ירקות מאודים. עלי השמיר הם חובה בהכנת חמוצים.
מבחינה רפואית השמיר מרענן את הנשימה, מסייע לטפל בסוכרת, מקל על גודש בשדיים, מגביר תיאבון, מרגיע את הקיבה, מעודד שינה, מרבה חלב במיניקה.